Doh!

Meeeh vad besviken jag blev! Hade tankt lagga in lite nya bilder men det funkar inte :( Hoppas det funkar nasta vecka. Fasen vad storande, men men, vad gor man? Som sagt, bildparty hos mig i februari!

No funciona subir fotos con esta computadora :( Espero que funcione la proxima semana con otra computadora!

Gott nytt ar!

Kara lasare. Jag, Annie, har brutit mina planer. Atminstone for en vecka :P Ska forsoka dra den korta versionen for er: Alina och jag kom efter manga om och men antligen fram till Buena Vista dar vi upptackte att det bara fanns tre volontarer dar (vi hade fatt hora tva dagar innan att det skulle vara 12-15st...) varav tva var 50-60 ar. Och de skulle inte lata oss fa ledigt for att fira nyar. Alina sa med en gang att hon ville dra darifran. Det senaste har jag funderat pa om jag kanske vill ta en vecka off for att gora lite eget resande, sa efter en tva timmar lang inre kris, som berodde pa daligt samvete for att bara komma och dra med en gang, kom jag fram till att jag i framtiden skulle angra mer att inte ha rest runt an att ha gjort de ansvariga for projektet sura. Sa jag bestamde mig for att ta denna vecka off och folja med henne. Sa, hur har det gatt da? Hittills at h*lvete xD Vi bestamde oss for att dra till en strand som heter Playa Hermosa. Nar vi antligen kom dit fanns det inga billiga bra boenden sa efter att ha vantat 1,5h pa bussen akte vi vidare till Playas del Coco som ligger typ en mil darifran och som tyvarr visade sig vara varldens antiklimax. Vi kom fram typ kl 17 och borjade leta boende och ALLT var verkligen fullt! Tillslut blev vi erbjudna varldens minsta, enklaste och tyvarr aven fulaste rum for $30 som vi motvilligt accepterade eftersom det inte fanns nat annat. Sen kom Alinas kompis Barbara ocksa, sa efter en stunds kopslaende med den amerikanska killen i rummet bredvid lyckades vi byta rum eftersom hans var storre (och faktiskt lite snyggare!). Fast vi blev tvungna att betala honom $15 for att han skulle ga med pa det eftersom vart rum var sa hemskt x) Dagen darpa kom vi fram till att det var omojligt att stanna kvar i Playas del Coco eftersom vart rum var bokat over nyar. Och efter att ha promenerat runt lite insag vi att det gjorde ingenting for trots namnet ar playas del coco inte fint. Stranden var smutsig och husen inte sarskilt snygga, och eftersom vi inte hittat nagra roliga manniskor att hanga med bestamde vi oss for att dra. Till Samara, staden narmast Buena vista xD Sa egentligen akte vi bara fram och tillbaka. (Och det bor ocksa namnas att infrastrukturen i CR suger sa varje gang man ska nanstans tar det aslang tid). Anledningen till att vi valde Samara var att vi visste att det fanns boende dar och dessutom hade vi traffat ett gang roliga manniskor senast vi var dar, sa vi visste att nyar skulle kunna bli nice.
Det trakiga ar att jag bara har lordag och sondag pa mig sa nat mer resande blir det nog inte for min del. Och arligt talat vet jag inte om jag orkar med angesten over att kl 20 pa kvallen inte veta var man ska sova samt att slapa pa packningen... :P Men jag upptackte nyss att de erbjuder snorkling och delfinsafari-turer har i Samara, sa forhoppningsvis kan jag ha kul anda :)

Ikvall kommer det vara en stor fest har pa stranden som vi hade tankt joina. Just nu ar det lite mulet men jag hoppashoppashoppas att det klarnar upp for om det regnar ikvall tror jag att jag dor xD Universum har motarbetat oss sa mycket den har veckan sa nu ar allt jag onskar mig lite flyt for en gangs skull :P

Hoppas att ni far en grym kvall!! FELIZ AÑO NUEVO!!! :D :D

GOD JUL!

(i efterskott men anda :))

Min julafton var ratt stressig och jobbig men det loste sig sa kvallen var bra iaf :P Dagen borjade kl 8:00 med 4h-skift i viverot vilket var bra eftersom det finns tackning dar sa jag kunde ringa hem! :) Det var jattekul att prata med alla som var hemma hos oss och firade jul som vanligt :) Kandes sa konstigt att inte vara dar. Hade tankt tajma det sa att jag skulle ringa nar Kalle Anka var slut, men Johan sa att jag ringde mitt i nar Benjamin Syrsa sjunger ser du stjarnan i det bla xD Haha ber om ursakt. Sag ocksa att jag hade fatt ett sms fran Karin ett par dagar tidigare i vilket hon upplyste mig om att det var exakt ett ar sen vi sag Negative i Finland. Det var kul haha. Finland kanns for tillfallet som en annan planet xD Efter skiftet skulle vi ivag och inhandla maten for kvallen, en uppgift som fallit pa mig eftersom jag enligt Roger var "den mest ansvarsfulla"... jag ska sluta vara ansvarsfull bara for att slippa alla jobbiga uppgiftert som alla andra slipper! Hur som helst, efter en stunds strul kom Sue och jag iaf ivag till Montezuma dar vi traffade alla andra som hade tillbringat formiddagen vid vattenfallen. "kul for er" sa vi sa casual vi bara kunde, men inombords ville vi bara sa ner dem allihopa xD Men vi fick dem iaf att bara hem varorna vi hade inhandlat (vilket var jattejobbigt eftersom vi for det forsta inte var sakra pa hur mycket som skulle inhandlas plus att supermarketen ar alldeles for trang for att vela runt med en kundvagn :P) Men middagen blev jattegod! Vi at fisk (blue marlin) i nan slags citronsas och stekta yuccas som paminner om potatis. De andra at kyckling ocksa for fisken rackte inte at alla. Sen gick vi till stranden och gjorde upp en lagereld. Det var jattemysigt :)

Idag ar min sista dag i Romelia. Jag fattar inte att tiden har gatt sa snabbt! Jag har redan varit i Costa Rica i 7 veckor. Vi skulle ta en bat ut till en o for att snorkla idag, men nar vi kom till turistcentret sager de att det ar installt for att vagorna ar for stora. Detta SUGER ju saklart, inte minst for att hela grejen var mitt initiativ och jag har jobbat asset av mig for att allt skulle bli av... Men vad gor man. Sa jag hamnade har pa it-cafet istallet. Imorgon ska jag ta en buss som gar kl 6 pa morgonen till mitt nasta projekt som heter Buena Vista. Har traffat en tjej har, Alina, som kanske ska folja med mig dit. Kanns sorgligt att lamna Romelia men det ar Ok for det kanns ocksa som att jag ar klar har. Och den senaste veckan har allt varit sa rorigt sa det ska bli skont att komma till ett nytt stalle med mer folk dar jag formodligen kommer fa slippa agera som tolk :P

Min kamera ar nastan helt urladdad och mobilen ocksa, och solladdaren har pa ett ytterst mystiskt satt gatt sonder >.< hoppas batteriet racker till min resa imorgon iaf hehe. Hor av mig igen sa snart jag kan! KRAM!

bilder

Min vardfamilj: Randall, Marcela, lille Noah (som inte ville titta in i kameran...) och hunden Bobby(som inte heller ville titta in i kameran)! :D Jag saknar dem!


I nationalparken Manuel Antonio :)


Ocksa i Manuel Antonio! Guiden hade en kikare som han tog bilder igenom! :D Detta ar en tvataad somngangare(woow det gick verkligen inte att skriva utan prickar xD Jag menar att den har tva tar pa fotterna... fattar ni? :P) som man sallan far se, sa vi hade tur! :)

Shit vad tiden gar fort! :O Maste tillbaka till Romelia for jag har skift i viverot. Mer bilder kommer nasta gang! :D


Aventyr!

Hej igen! :D
Montezuma har tva floder och bada floderna har vattenfall, sa idag besokte vi floden med de storsta vattenfallen! Forst var man tvungen att ga/klattra langsmed/i floden och sen kom man fram till det forsta vattenfallet. Det ar jattestort, kanske 30-40 meter eller sa. Man kan bada dar, men vi fortsatte upp for en jattebrant backe och man var tvungen att halla sig fast i rotter och stenar haha. Det var hur jobbigt som helst men det var verkligen vart det! For gud vad vackert det var nar man kom fram!! :D Till hoger var det tredje vattenfallet som inte ar sa stort, kanske bara 5 meter, och till vanster var vattenfall nr. 2 som ar typ 15 m och som man kan hoppa fran! :D :D Och gissa vad?? Jag gjorde det!! xD Det var lite dramatiskt dock, for precis nar jag bestamt mig for att hoppa angrade jag mig men da var det for sent, sa jag skrek "IIIIIIIIIIIHHH!!!!!" pa det varsta tjejiga satt du kan tanka dig (varpa Ben som stod bredvid mig vid toppen av vattenfallet trodde att jag hade slagit mig eller nanting och tankte Herregud hon kommer do, sa han skrek han med xD ) och jag var tvungen att trycka mig sa langt ifran berget som mojligt med foten for att inte sla ihjal mig haha. Men allt gick bra och jag kravlade mig livs levande och stolt som fasen upp pa klipporna dar Marco satt och oroligt fragade: "Did they push you?" xD

 

Haromnatten pa nattpatrullen sag jag min forsta skoldpaddsmamma lagga agg! :D Vi vantade pa att hon skulle grava klart boet, sen gick vi upp bakom henne och forstorade det for att kunna komma at aggen. Hon brydde sig inte om det alls, konstigt nog :P Sen borjade hon lagga aggen. Den har gangen var det 106 st. Skoldpaddorna lagger aggen tva och tva och vi maste plocka upp allihopa och lagga dem i en pase innan hon borjar filla igen boet. Sen bar vi aggen till viverot (pa engelska heter det the hatchery, och jag antar att det pa svenska borde heta "klackeriet" eller nat, men det later sa fult sa da ar det lattare att saga viverot eftersom det heter vivero pa spanska :P) dar Johannes som hade nattskiftet tog emot dem. Innan skoldpaddsmamman borjar lagga aggen mater vi halet hon gjort sa att personen i viverot ska kunna grava ett sa liknande hal som mojligt. Sen fyller man igen halet och satter en liten bur over, dels for att skydda aggen fran andra djur och dels for att de inte ska skunna smita ivag nar de klacks. Nar ett bo klacks vantar vi tills alla ungar ar uppe och kravlar runt, da oppnar vi buren ovanifran och plockar upp ungarna i en hink med blot sant i. Sen mater vi tio av ungarna och sen slapper vi ut dem i havet pa samma stalle som mamman valde att komma upp pa stranden for att lagga aggen. Vi bokfor allt i minsta detalj for att skicka det till ASVO sen. Sa, sa ar det det gar till :)

Nu ska jag forsoka lagga upp lite bilder men det gor jag i ett nytt inlagg for sakerhets skull :P

 


Romelia

Trots att jag lovade att inte be om ursakt for nagot kanner jag mig tvungen att gora det nu (for det jag kommer beratta om nu ar helt underbart och det ar sa orattvist att ni inte far se det :P) : FORLAT FOR ATT NI ALDRIG FAR SE NAGRA BILDER!!! xD Nasta gang jag kommer till det har internetcafet tanker jag ha mer tid och da kommer jag forhoppningsvis kunna lagga upp lite bilder, forhoppningsvis :P Annars ar ni alla valkomna hem till mig nar jag kommer hem for bildvisning ;)

Stallet jag ar pa heter Romelia. Det ar saaaaa vackert! Det ligger ca 30 minuters promenad fran en urgullig liten by som heter Montezuma. Det ar helt avskilt och allt man hor ar vagorna och alla olika djur. Inga bilar, ingenting :) Med risk for att lata ganska mesig maste jag faktiskt erkanna att jag kan inte minnas nar jag senast var sa har lugn. Vi ar 6 volontarer och imorgon kommer det tva till. Huvuduppgifterna vi har ar att vakta viverot (dar alla skoldpaddsbona finns) och patrullera stranden om natten. Det ar segt eller riktigt avslappnande, beroende pa vilket humor man ar pa :P Hittills har jag bara tyckt att det ar avslappnande for det ar sa himla vackert pa stranden om natterna, for man ser stjarnorna sa himla bra! :D Man kan se Orion, men den "ligger ner" istallet for att "sta upp" som den gor i Europa :P Det ar sa mysko, for det ar ju ett bevis pa att man ar kvar pa samma planet samtididgt som det kanns sa skevt x) Fattar ni vad jag menar? xP Andra uppgifter ar bland annat att stada, ordna och greja vid lagret och sana grejer. Det ar faktiskt riktigt nice for alla ar sa trevliga. Och klimatet ar mycket torrare och varmare an i Quepos! Hur sjukt som helst med tanke opa att CR ar ett sant litet land och man faktiskt kan se ljuset fran Quepos pa natten :P

Vad mer kan jag beratta...? JO! Igar kvall hade jag min forsta skoldpaddsklackning! :D Det var sa fantastiskt, de ar sa sma och sota (skalen ar inte storre an 4cm) och viftar med sina sma armar (eller vad fasen det kallas pa svenska :P ) hela tiden :) Nagon gang nar jag har tid ska jag beskriva hur man bar sig at fran det att de kommer upp pa stranden tills de slapps ut i havet!

Nu maste jag sluta, for Anne, en av volontarerna, borjar trottna pa mig :P Vi ska ga och ata och kanske shoppa lite har i Montezuma och sen ska vi hamta vara klader som vi har lamnat in for tvattning (det behovdes verkligen!! :O xD ) Ha det gott!


Hola!

Det har blivit ratt daligt med uppdateringar det senaste sa jag ska forsoka sammanfatta min vecka.

Min sista vecka i Quepos var ganska gra och regnig. Alla ticos (costaricaner) ar svintrotta pa regnet for i December ska det inte regna nagot alls, men jag ar faktiskt inte sa trott pa regnet an. Formodligen for att jag ska vara kvar i tva manader till. Men slutar det inte regna snart kommer jag nog trottna ganska snabbt for jag glomde mitt paraply pa skolan i Quepos xD Fast det gjorde inte sa mycket for det var trasigt och pa vag att falla ihop totalt, det pallar inte tropiska regn hehe.

Det var riktigt sorgligt att lamna Quepos och framfor allt min vardfamilj. Kommer verkligen att sakna dem! Jag har nagra bilder jag vill visa men de kan jag inte ladda upp nu sa det far vanta lite till. Tog bussen till San José kl 12 igar. Den var inte alls sa forjavlig som jag hade hort och var radd for att den skulle vara haha. Sista biten till San José ar smal och slingrig som en slalombacke men jag hade iPoden sa det gick bra utan illamaende som tur var. Dock fattar jag inte varfor inte bussen tog motorvagen for den stannade inte for att plocka upp nan langs vagen... Mysko. Men det var ratt kul faktiskt for vi kom liksom uppifran bergen och fick se San José pa avstand, och eftersom det var sent pa kvallen nar jag landade med flygplanet har jag inte riktigt sett hur staden ser ut. Kom till ASVO's hostel runt kl 16. Det kranglade lite med reservationen men nu har jag iaf ett 6-baddsruym for mig sjalv... och delat badrum med de som bor i rummet bredvid :P Det kanns val inte riktigt 100 for badrumsdorren saknar hasp pa min sida sa de andra kan ga igenom badrummet in till mitt rum och ga igenom mina grejer... Men jag har last in det viktigaste och jag tror arligt talat inte att det kommer handa nat. Internet lag nere och jag hade verkligen inget att gora, det var segt. Slog ihjal tiden med att ga och kaka pa en japansk restaurang och handla frukost. Sen tillbringade jag resten av kvallenframfor TV'n med tjejen i receptionen x)

Idag hade jag informationsmote. Tva personer narvarade, Ernesto som ar ansvarig for alla ASVO's volontarer, och jag xD Sa nu har jag fatt reda pa allt jag behover veta och imorgon kl 6:00 gar min buss :P Egentligen borde jag vara jatteentusiastisk for det ar ju faktiskt nu som aventyret borjar pa allvar, men allt jag kan tanka pa ar den langa bussfarden jag har framfor mig med all packning (som jag dessutom kommer fa bara sista biten som ar en promenad pa 40min x) Men det ska komma nan och mota mig pa busstationen sa jag ska bannemig tvinga denna manniska att bara en av mina vaskor!

Det ar varsta kallt har! :O Vaknade inatt av att jag fros sa jag fick knycka en filt fran sangen over min :P och blaser gor det ocksa. Plus att det passerar bussar var femte minut utanfor mitt fonster... Ska bli skont att komma till Romelia som ar mer isolerat och dar det ar varmare :P

Nu ska jag leta upp ett bra lunchstalle, sen far vi se vad jag hittar pa for att sla ihjal tiden. For det ar varsta segt att inte ha nan att hanga med. Men det ar ju bara tillfalligt som tur ar. Jag ska gora mitt basta for att halla er uppdaterade fast jag vagar inte lova for mycket. Som avslutning pa detta superlanga inlagg laddar jag upp en liten film som de flesta av er kanske redan har sett, men skit samm ;) Den ar filmad pa skolan. Tjejen i rott heter Karla och jobbar som stadare och killen som filmar ar elev och heter James (han ar over 30 och tyvarr redan gift, Jessica ;)) Hasta luego!


RSS 2.0